Roos (8) & Sanne (6)
Ik (Roos) vond het een leuke les, Marloes kan goed uitleggen en heeft geduld.
Ze leert je alles over het gedrag en de omgang met het Paard,.
We hebben een les gehad in de buitenbak waarbij wij allerlei bewegingen moesten maken waarop het paard reageert.
Het Paard zat aan de lange lijn, daarna mochten we op het grootste paard van stal rijden waarbij Marloes het goed en duidelijk uitlegt wat ons veel vertrouwen gaf.
We hebben de les als zeer prettig ervaren…

Hannah & Thirza
Hoi, ik ben Hannah. Iedere zaterdagochtend hebben mijn fjord Thirza en ik freestyle-les van Marloes. Samen met mijn lesgenoten krijgen we aan het begin van de les een thema en een opdracht waar we met z’n allen aan gaan werken. We krijgen de instructies ieder individueel, omdat ze ons één voor één af gaat. Ze neemt geduldig de tijd tot je genoeg handvaten hebt om zelfstandig verder te oefenen. Het allerleukste vond ik toen we variaties op het lichtrijden leerden. Tijdens mijn buitenritten in het bos ben ik ermee aan het oefenen zodat ik hopelijk wat minder stuntel, mochten we het een volgende keer gaan doen! Tussen het serieus werken door vind ik het leuk om te kletsen en grappen te maken. Ik hoop nog veel lessen van Marloes te volgen.

Titia & Maarten
Marloes is een hele deskundige instructrice. Ze weet ontzettend veel van paarden en de kunst van het paardrijden en wist dit ook op een zeer prettige manier op ons over te brengen. Marloes liet ons zien hoe leuk het is om paard te rijden en hoe je op een ontspannen manier met paarden om kan gaan. Maarten had voor deze les nog geen ervaring met paardrijden en heeft het als heel fijn ervaren dat Marloes hem rustig en stap voor stap heeft begeleid, waardoor hij zich altijd in veilige handen voelde. Zowel Maarten als ik hebben de les als zeer leuk en leerzaam ervaren en we hebben er heel erg van genoten. Wij komen zeker nog terug!

Tamara & Mink

Integer, deskundig, gevoelig, dat zijn de eigenschappen waarmee ik verder kom met het contact, met mijn supersensitivefrisian horse. Elke les van jou, geeft mij een spiegel en buig ik voor mijn grote zwarte leraar. THANKS!

 

Sam Mulkens
Toen ik Marloes leerde kennen was ik behoorlijk bang voor paarden. Ik had als kind wel rijles gehad, maar na een valpartij en een bijtincident had de kleine ik het er helemaal mee gehad. De eerste keer dat ik bij Marloes op stal was en langs alle paarden moest, stond het zweet me op de rug. Door de rustige houding van Marloes aaide ik echter al snel Sanne, en voor ik het doorhad stond ik in de longeerton. Langzaam kwam ik over mijn angst heen en leerde ik hoe ik met Sanne kon communiceren. Enkele weken later galoppeerde ik zonder zadel, met mijn handen in de lucht, rondjes door diezelfde longeerton. Dankzij Marloes haar geduld, begrip en kundige uitleg kom ik steeds meer over mijn angst heen. Zolang ze niet teveel boven me uitsteken zijn paarden eigenlijk best tof.

Jan & Ziba
Als een paard/pony vroeger niet de trailer of vrachtwagen in wilde dan moest je gewoon wat harder duwen. De paarden van vroeger zijn door ontwikkeld en wij hebben er ook wel wat bij geleerd. Anders gezegd, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Maar voordat het makkelijk kan hebben we samen wel de voorwaarden geschapen om ook dat laatste stukje te kunnen doen. Het paard waar wij mee hebben gewerkt kan nogal opgewonden doen maar er zit geen kwaaiigheid in. Kortom vol goede moed aan de voorbereidingen begonnen. Lange lijnen, vakjes met balken, zeil, plastic flessen kortom van alles werd er uit de kast gehaald om het paard uit haar comfort-zone te halen en haar te laten zien dat wij het waard zijn om te vertrouwen. Na de laatste voorbereidingen op de zaterdag van het ‘echte’ werk hadden we er wel vertrouwen in dat het goed ging komen. Ons paard alleen nog niet. Ze heeft er beide dagen 1x in gestaan maar dat ging niet van harte. Nadat we ook het 2e weekend mee hebben gedaan is het kwartje gevallen en ze wandelt er nu ontspannen in en – zeker zo belangrijk – ook rustig weer uit. We blijven met beleid laden en gaan af en toe gewoon ergens naar toe om een stukje te rijden zodat het trailerladen steeds gewoner wordt. En we uiteindelijk ontspannen naar een wedstrijd kunnen!

Tanja & Kiara
Kiara is één van de hele mooie cadeautjes die ik mijn leven heb gekregen.
Het leuke aan Kiara is dat ze karakter heeft en graag voor me en met mij aan het werk gaat.
Kiara en ik zijn samen op ontdekkingsreis gegaan. De reis zelf is het leukste, de eindbestemming is bijzaak.
Een tussenstop van onze reis is het trailerladen.
Vorig jaar hebben Kiara en ik bij Marloes aangeklopt voor hulp bij het trailerladen.
Kiara is moeilijk trailer te laden. Ze steigert, laat zich vallen, of probeert hard weg te rennen als ze iets moet doen waar ze onzeker van wordt.

Irene & Ziba

Mijn paard Ziba staat met Marloes haar paard Sanne in dezelfde stal.
Ik zag Marloes met Sanne met dubbele lijnen werken en omdat ik het leuk vind om allerlei verschillende dingen met mijn paard te doen heb ik haar gevraagd mij dat te leren.

Ze had aan ons beide geen makkelijke leerlingen: Ziba vond al dat nieuwe maar niets en liet vooral prachtige Spaanse sprongen zien en liep harder achter dan vooruit en ik… ik was verstrikt in al die lijnen en dan ook nog zorgen dat ze vooruit liep en niet bij me op schoot wilde komen zitten. Met veel geduld en humor heeft Marloes ons samen door alle nieuwigheid heen geholpen en na twee lessen accepteerde Ziba al de lijnen  achter en naast haar. Na een les of 3/4  waren de dubbele lijnen en commando’s geven en zorgen dat ze op haar eigen volte bleef en niet naar binnen kwam voor mij ook geen probleem meer. Wat mij erg geholpen heeft is dat we meestal eindigden in de menpositie en er ook een les tussen door was met alleen maar in de menpositie. Ik kreeg daar door veel meer gevoel voor al die lijnen die ik in mijn handen had.

Een tweede probleem was trailer laden. Dat wilde ze absoluut niet en stond dan letterlijk op haar achterste benen. We zijn begonnen met gehoorzaamheidsoefeningen die ze wel kende maar met name voor mij belangrijk waren. Ik was te lief, niet overtuigend genoeg. Toen dat goed ging zijn we met obstakeloefeningen begonnen, dat vond Ziba alleen maar leuk! Zeiltjes, smalle doorgangen blikken, alles was best als we maar de tijd namen en ze alles vooraf mocht onderzoeken. Daarna kwam de trailer, dat was toch wat anders! Hier zagen weer dezelfde reactie als bij de dubbele lijnen en twee benen zijn echt voldoende om op te staan! Na een weekeind oefen met rust en beleid  kregen we haar toch op de trailer en op haar tenen en weer af. Nog een weekeind en ze liep er op en af zoals het hoorde en dat doet ze nog steeds.

Nu weer samen met Marloes verder met het vervolmaken aan de dubbele lijnen en in menpositie, want we leren nog steeds.

Fabiënne & Charli
Het kan dus! Het heeft mij altijd tegen gestaan om te zien hoe een dier de wil van de mens opgelegd krijgt door hem te slaan of te schoppen. Daar komt mijn weerstand tegen zwepen en “geef hem maar een schopje” vandaar. Op een middag werd mij gevraagd door een vriendin of ik wilde zien hoe Marloes een paard traint. Met open mond van verbazing heb ik staan kijken. HET KAN DUS TOCH! Gebruik maken van het natuurlijke gedrag van een paard en op die manier met het paard aan het werk gaan. Het enthousiasme werd alleen maar groter toen Marloes de vraag stelde “wil jij het ook eens proberen” . Wat een fantastische ervaring. Niet alleen doordat Marloes uitlegt waarom ze iets doet maar ook heel helder kan overbrengen hoe ze het doet. En dan zelf een paard laten lopen, stil laten staan en laten wenden door gebruik te maken van lichaamsstaal. Niks longeerlijn of zweep! Ik wil hiervan absoluut meer van leren!! Groet, Fabienne Looij

Donna & Di Sandre

Door eerdere ervaringen met methodes anders dan ‘de standaard’ was ik huiverig voor een ‘zweverig’ geheel waarbij mijn doel, dressuurmatig trainen, niet werd nagestreefd of de vorderingen niet merkbaar waren. Het tegendeel was waar. Marloes benaderd problemen oplossingsgericht en houdt hierbij in gedachte wat het doel van de eigenaar is. In het geven van haar lessen is ze praktisch en recht door zee. Ze past de inhoud van haar lessen aan op het niveau van de combinatie en staat absoluut open voor allerlei vragen tijdens de les. Haar manier van werken motiveert en enthousiasmeert! Haar lessen in grondwerk, loswerken en onder het zadel hebben mij veel geleerd en mijn paard veel goed gedaan. Ondanks het feit dat het karakter van mijn paard niet het makkelijkste is, en haar gedrag af en toe onuitstaanbaar, bleef Marloes geduldig met haar (en met mij). Ik kan het iedereen aanraden om een les te volgen bij Marloes!